Pozor, gastrolístky zdražejú!
Po dvoch rokoch Ministerstvo práce zdvihne cenu stravovacích lístkov minimálne o 15 centov. Môžu za to zvyšujúce sumy obedov v reštauráciách.
Cena najlacnejšieho gastrolístku by sa mala zdvihnúť o 15 centov. Z terajších okrúhlych troch na 3,15 eur.
Podľa zákona sa cena stravných lístkov musí upraviť vždy, keď stúpnu ceny v reštauráciách aspoň o päť percent. „V auguste 2014 dosiahol mesačný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105,0 %, čo je oproti základni o 5,0 percentuálneho bodu viac,“ uviedla Veronika Husárová z tlačového odboru Ministerstva práce.
Na základe toho sa ceny mohli upraviť. Posledné zmeny cien „gastráčov“ boli v roku 2012 kedy lístok dosiahol dnešnú sumu 3 eurá. Nahor pôjdu tiež diéty, ktoré firmy vyplácajú zamestnancom pri pracovných cestách.
Zamestnávateľ musí prispievať pracovníkom na jedlo najmenej 55 percent z ceny hlavného jedla. „Ak zamestnávateľ teraz poskytuje zamestnancovi stravovaciu poukážku v minimálnej hodnote 3,00 €, bude musieť poskytovať poukážku minimálne v hodnote 3,15 €, pričom musí na stravovanie zamestnancovi prispievať sumou minimálne 1,74 € (55 % zo sumy 3,15 €), pričom maximálna suma príspevku môže byť 2,31 € (55 % zo sumy stravného 4,20 €),“ vysvetlila Husárová.
Náklady vzrastú hlavne veľkým podnikom
Počet zamestnancov, ktorí používajú poukážky je takmer 350 tisíc. Náklady na gastrolístky vzrastú hlavne zamestnávateľom. „Zvýšenie stravného môže mierne zvýšiť náklady na zabezpečovanie stravovania zamestnancov formou stravovacích poukážok, ale len u tých zamestnávateľov, ktorí doteraz poskytovali stravovacie poukážky len v minimálnej hodnote,“ uviedla Husárová.
MOŽNO VÁS ZAUJÍMA: VIDEO: Už ste videli 300-eurovú bankovku? Falšovateľ ňou dokonca zaplatil
Podniky s malým počtom zamestnancov by to finančne pocítiť nemali. Môže to mať dopad na zamestnávateľa s vysokým počtom zamestnancov. „Znamená to úpravu účtovníctva a komplikovanejšie vyúčtovanie, petože to nie sú okrúhle sumy. Navrhoval by som riešiť príspevok na stravu zamestnancov napríklad príplatkom 30 až 40 eur mesačne ako osobitú položku ku mzde. Odpadli by komplikované vyúčtovania a straty pri poplatkoch emitentom stravných lístkov a aj pri spätnej výmene za hotovosť," upresnil Vladimír Sirotka zo Slovenskej asociácie mlých podnikov.
Ministerstvo práce návrh na zmenu cien gastrolístkov posunulo do medzirezortného pripomienkového konania. Aktuálne by to malo platiť najneskôr od decembra. „Opatrenie o sumách stravného nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. Zvýšené sumy stravného budú patriť zamestnancovi od prvého dňa kalendárneho nasledujúceho mesiaca, v ktorom boli zverejnené v Zbierke zákonov SR,“ dodala Husárová.
Natália Labudová
Prečítajte si tiež:
- Najčítanejšie
- Najnovšie
Zahraničie: Falošný plastický chirurg zohavil 80 žien!
Zahraničie: Smeruje Maďarsko k totalite? Vážnou situáciou sa bude zaoberať Europarlament
Slovensko: Viete zachrániť život? Celebrity vám to ukážu
Zahraničie: Európska únia začína stavať jadrovú elektráreň v Británii
Zahraničie: POTVRDENÉ! Dvaja Slováci zahynuli v Himalájach
Slovensko: Pokutu pre Slovak Telekom by mal zaplatiť nemecký akcionár, tvrdí exminister Miškov
Slovensko: Investor Hlavnej stanice zmenil projekt, MHD tam vpustí z Pražskej
Zahraničie: Honkong: Líder je pripravený viesť rozhovory so študentmi o volebnej reforme
Zahraničie: K sankciám voči Rusku sa pridávajú ďalšie krajiny
Zahraničie: Michael Jackson je najlepšie zarábajúcou nežijúcou celebritou
Nebol nájdený žiaden obsah
- Dnes
- Zajtra
Zdroj: shmu.sk
Kurzový lístok | USD | 1.0435 | JPY | 164.65 | CZK | 25.201 | GBP | 0.83098 | HUF | 411.45 | PLN | 4.2753 | CHF | 0.9396 | BGN | 1.9558 | DKK | 7.4602 | RON | 4.9769 | SEK | 11.4795 | ISK | 145.10 | NOK | 11.8435 | TRY | 36.7456 | AUD | 1.6777 | BRL | 6.4586 | CAD | 1.5002 | CNY | 7.6169 | HKD | 8.0990 | IDR | 16922.75 | ILS | 3.8364 | INR | 89.2100 | KRW | 1537.65 | MXN | 21.1453 | MYR | 4.6660 | NZD | 1.8508 | PHP | 60.683 | SGD | 1.4174 | THB | 35.495 | ZAR | 19.5259 |
= | 1,04 |