TASR


Nová záhada. Veľa ovocia a zeleniny nezvyšuje pozitívny účinok na zdravie

30.07.14 - 19:30 - Zahraničie

Ešte pred desiatimi rokmi sa vedci domnievali, že päť porcií ovocia alebo zeleniny denne môže zabrániť až 30 percentám všetkých prípadov rakoviny, píše v tejto súvislosti nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Napriek tomu rakovina postihuje aj ľudí, ktorí pravidelne jedia brokolicu, jablká či papriku.

Nádeje na ochranný účinok ovocia a zeleniny boli však z veľkej časti založené na neprípustnom zovšeobecňovaní výsledkov pokusov s bunkami alebo zvieratami. Okrem toho sa zistilo, že najmä lepšie príjmové skupiny, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, síce žili dlhšie, no tento účinok nespôsobil každodenný príjem vitamínov, ale zdravší spôsob života ako taký a vyššia priemerná dĺžka života príslušníkov tejto spoločenskej vrstvy.

Výskumníci z Číny a USA teraz analyzoval 16 štúdií zahŕňajúcich viac ako 830.000 účastníkov, z ktorých asi 56.400 v sledovanom období (päť až 26 rokov) zomrelo, z nich 11.500 na kardiovaskulárne ochorenia a 16.800 na rakovinu. Sledovali a zohľadňovali sa rôzne iné faktory vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a spotreba cigariet. V niekoľkých štúdiách zisťovali vedci stravovacie návyky dotazníkom, v iných si účastníci viedli denník. Jedna porcia ovocia a zeleniny v štúdiách mala asi 80 gramov.

Ukázalo sa, že v priemere dlhšie žili tí, ktorí pravidelne prijímali rastlinnú stravu. Vyššia spotreba ovocia a zeleniny bola signifikantne spojená s nižším rizikom úmrtia na rôzne príčiny, najmä na kardiovaskulárne ochorenia.

Z počítačového modelu vyplynulo, že každá ďalšia a pravidelne konzumovaná porcia ovocia alebo zeleniny denne znížila riziko predčasného úmrtia o päť percent. Riziko úmrtia na srdcovocievne choroby sa znížilo asi o štyri percentá, riziko vzniku rakoviny ostalo nezmenené. Konzumovanie viac ako piatich porcií denne však tento pozitívny efekt už nestupňovalo.

Je to v rozpore s výsledkami britskej štúdie vedcov z University College v Londýne zverejnenej v marci 2014 v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, ktorí odporúčajú sedem porcií denne, pripomenul časopis Der Spiegel.

Keďže však čínski a americkí vedci iba hodnotili pozorovacie štúdie, z údajov nemožno priamo odvodiť, či je za zníženú úmrtnosť zodpovedná zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny. Dôležitú úlohu mohli zohrať ďalšie faktory, ktoré neboli dostatočne zohľadnené, konštatuje Der Spiegel.

TASR





Nedeľa 13.07.25 Meniny: Margita
12:47:09
image_26620
  • Dnes
  • Zajtra
Slovensko
Slovensko

Zdroj: shmu.sk

  • Aj takto si tu žijeme
  • Kto mi dal vodičák?
image_28791
image_27871
Kurzový lístok
USD 1.1683 JPY 171.81
CZK 24.667 GBP 0.86570
HUF 400.03 PLN 4.2575
CHF 0.9310 BGN 1.9558
DKK 7.4615 RON 5.0786
SEK 11.1480 ISK 142.60
NOK 11.8305 TRY 46.9356
AUD 1.7777 BRL 6.5021
CAD 1.6007 CNY 8.3741
HKD 9.1711 IDR 18945.50
ILS 3.8958 INR 100.2660
KRW 1606.41 MXN 21.8904
MYR 4.9682 NZD 1.9447
PHP 65.993 SGD 1.4961
THB 37.923 ZAR 20.9845
= 1,17
viac kurzov »