Viete, čo je gugeľ? Skomoleninu internetového vyhľadávača za tým nehľadajte

n 5.12.2015 18:13 - Sobrance

Turisti sa okrem prírody či pamiatok zvyknú obzerať po lokálnych špecialitách. Našli by ich aj v obci Podhoroď.

Tradičným jedlom domácich je napríklad plnený zemiak zvaný podhorodský gugeľ. Počas posledných obecných slávností ho ochutnali mnohí návštevníci.
 

PREČÍTAJTE SI: Vláčiky každého druhu: Zábava pre malých aj veľkých

„Recept pochádza od našich starých otcov, ktorí si pečením gugeľa krátili chvíle pri pasení dobytka,“ uviedol starosta obce Anton Hricko.

Postupovali nasledovne: najprv zemiak prekrojili, vyškrabali jeho stred a vložili tam pokrájanú slaninu a cibuľu premiešanú so zvyškom zemiaka. Polovice gugeľa následne spojili, prepichli konárikmi a vložili na zopár minút do pahreby.

Pribudli ingrediencie

Dnešné gazdiné k slanine a cibuli prikladajú ďalšie ingrediencie. Najčastejšie sú to syr alebo bryndza, huby a rôzne druhy korenia. Zemiak potom pečú v rúre prepichnutý špajľami a zabalený v alobale.

Obecná pochúťka naplno zahviezdila na Podhorodských slávnostiach v lete tohto roka. Po takmer 100 gugeľoch upečených v pahrebe sa len tak zaprášilo.

„Rýchlo sa rozobrali, o rok ich pripravíme viac,“ prisľúbil starosta Hricko.

Aj pirohy chutia

Dodal, že furmanský zemiak nebýva jedinou špecialitou festivalu. Už niekoľko rokov tam počas augusta možno ochutnať aj čerstvo navarené pirohy.

V rámci tradičnej súťaže ich pripravujú družstvá žien a mužov zo Slovenska a susednej Ukrajiny. Plnia ich lekvárom, zemiakmi, kapustou, ale i tvarohom s hrozienkami, hubovou plnkou a čučoriedkami.

Ťažko vybrať najchutnejšie, no súťaž má vždy svojho šampióna. Najlepšie družstvo sa teší každoročne z víťazného pohára.

Rusínske pirohy nebudú chýbať v Podhorodi ani na štedrovečernom stole o niekoľko týždňov. Dedinčania si ďalej pochutnajú na oblátkach s medom, bobáľkach (opekancoch) s makom a kyslou kapustou, rybe, no i tradičnej „koločenej fasuli“. Nazývajú tak obľúbený miestny prívarok.

TASR, foto: TASR